marți, 27 mai 2014

Despre trecerea PNL de la ALDE la PPE

Vestea a venit ieri, ca o surpriză pentru foarte mulți, și a adus confirmarea că zvonurile care circulau de ceva vreme erau întemeiate.

S-a invocat deja faptul că liberalii români erau cei mai apropiați de dreapta dintre toți membrii ALDE. Am putut vedea pe viu acest lucru, de exemplu, atunci când am participat la conferința Liberal-Democraților din Scoția, unde mare parte dintre rezoluțiile adoptate i-ar fi surprins chiar și pe socialiștii noștri. Totuși, atunci când vorbim despre ideologia partidului european în ansambul său, așa cum a fost prezentată în programul politic adoptat la cel mai recent congres de la Londra, ea mi se pare mult mai apropiată de ideile pe care le susținem noi în România, sau cel puțin de ideile pe care le am eu personal despre liberalism – proprietate privată, competiție liberă, apărarea individului împotriva abuzurilor statului, fiscalitate redusă, accent pus pe încurajarea IMM-urilor și nu a marilor corporații și așa mai departe. În domeniul libertăților individuale, ALDE este progresist, militând activ pentru drepturile minorităților sexuale, de exemplu, un lucru care probabil îi nemulțumește pe mulți dintre liberalii români, dar care mi se pare elementar pentru o societate liberă, în care indivizii să își poată urma preferințele și înclinațiile fără îngrădiri absurde din partea autorităților sau a altor indivizi, prea dornici de a-și băga nasul unde nu le fierbe oala.

Există, fără îndoială, avantaje nete pentru PNL din momentul când se alătură celui mai influent partid european. Europarlamentarii noștri vor putea deveni mult mai ușor raportori pe proiecte majore și vor avea o poziție de negociere mult mai puternică decât dacă ar fi rămas într-un partid liberal care se întoarce după alegeri cu doar 60 de europarlamentari față de cei 8 pe care îi avea în legislatura trecută. Și în politica internă, sprijinul internațional ar putea fi mult mai inteligent folosit. Dacă liberalii ar fi fost membri PPE din 2003, putem doar să ne închipuim care ar fi fost, de exemplu, rezultatul referendumului din 2012...

Este, de asemenea, o declarație destul de puternică de intransigență în fața PSD: în plan european, ALDE a fost de multe ori în alianță cu socialiștii, iar trecerea la populari echivalează cu o ardere a corăbiilor, o angajare deplină în conflictul cu socialiștii.


Rămân, totuși, chiar și în fața acestor argumente, cu un gust amar. O asemenea decizie nu se ia pe sub masă. O asemenea decizie nu se ia fără discuții deschise, atât cu ALDE cât și cu PPE. Îmi dau seama că apropiata nominalizare a președintelui Comisiei ne dă pârghii de negociere pe care le-am pierde altfel, dar rămân la ideea că afilierea la o familie politică europeană trebuie pusă în discuție la un Congres, și nu luată în biroul unui președinte de partid. În plus, nu mi-aș dori vreodată să îi văd pe europarlamentarii noștri ridicându-se în picioare să îl aplaude pe un Viktor Orban, doar în numele unei solidarități de partid.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu