miercuri, 26 februarie 2014

De ce iesirea PNL de la guvernare era singura optiune rationala

Să ne înțelegem – în conferința de presă din seara aceasta, Crin Antonescu nu a rupt USL-ul. Nu a făcut decât să constate o evidență și să ia deciziile care decurg de aici.

De fapt, principiile care au dat substanță USL-ului au fost încălcate de multă vreme de PSD. Să le luăm pe rând:

*  Lupta împotriva lui Traian Băsescu. Imediat după anunțarea scorului USL în alegeri, care permitea formarea fără nici o emoție a guvernului, premierul desemnat Victor Ponta anunța că vrea să îi coopteze și pe cei din UDMR, cei care se făcuseră până atunci zid întru apărarea guvernelor lui Băsescu. Dacă UDMR-ul nu a intrat atunci la guvernare, a fost datorită poziției ferme a liberalilor.

* Lupta pentru independența justiției. Printre primele lucruri făcute de premierul Victor Ponta s-a numărat pactul de coabitare cu Traian Băsescu (semnat împotriva sfaturilor lui Crin Antonescu). Ca o consecință directă a acestui pact, Ponta și Băsescu au făcut o înțelegere pentru numirea procurorilor șefi. Ponta a îmbrățișat-o pe Codruța Kovesi, dându-i certificat de bună purtare și forțând demisia Monei Pivniceru. Justiția a pierdut atunci un ministru cu adevărat independent și care putea da un orizont de speranță că vom avea și noi, la un moment dat, un sistem judiciar european.

Echilibru pe eșichierul politic, prin eliminarea tendințelor unui partid de a acapara întreaga putere. USL-ul s-a constituit pentru a lupta împotriva tendințelor lui Băsescu de a face din PDL un partid stat. Din păcate, PSD-ul s-a decis destul de repede că dorește toată puterea în stat și nu a întârziat să îi șicaneze pe liberali. Încă de anul trecut, lideri pesediști cu greutate evocau fără nici un pic de rușine faptul că PSD-ul, în calitate de mare partid, ar trebui să aibă propriul candidat la președinție, iar televiziunea lor de buzunar, RTV, a lansat atacuri furibunde la adresa lui Antonescu.

* Onestitate în relația cu partenerii de coaliție. Punctul 9.8 al Protocolului USL spune limpede: „Cele două părți nu vor accepta sau iniția participarea separată în alte alianțe electorale”. În urmă cu două săptămâni, în vreme ce refuza fără nici un motiv numirea lui Iohannis ca vicepremier, Ponta își punea semnătura pe actul constitutiv al unei alianțe electorale, USD.

Așadar, pe scurt – Ponta și PSD-ul visează puterea absolută în stat și au fost foarte deranjați când PNL-ul li s-a împotrivit în câteva ocazii cruciale, cum ar fi proiectul Roșia Montană sau legea amnistiei. Au încălcat în repetate rânduri litera și spiritul înțelegerii cu PNL, convinși fiind că monopolul aproape complet pe care îl au asupra presei le va acoperi urmele. Din toate aceste motive, PNL nu avea altă alegere demnă decât aceea pe care a făcut-o, și anume să iasă de la guvernare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu